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A BILL TO BE ENTITLED 1 
AN ACT TO AUTHORIZE THE NORTH CAROLINA MEDICAL BOARD TO ISSUE 2 

LIMITED VOLUNTEER LICENSES TO RETIRED PHYSICIANS WHO 3 
PROVIDE MEDICAL SERVICES TO INDIGENT PATIENTS WITHOUT 4 
COMPENSATION AND TO LIMIT THE LIABILITY OF SUCH RETIRED 5 
PHYSICIANS. 6 

The General Assembly of North Carolina enacts: 7 
Section 1.  G.S. 90-12 is amended by adding the following new subsection to 8 

read as follows: 9 
"§ 90-12.  Limited license; limited volunteer license. 10 

(a) The Board may, whenever in its opinion the conditions of the locality where 11 
the applicant resides are such as to render it advisable, make any modifications of the 12 
requirements of G.S. 90-9, 90-10, and 90-11 as in its judgment the interests of the people 13 
living in that locality may demand, and may issue to the applicant a special license, to be 14 
entitled a "Limited License,”authorizing the holder of the limited license to practice 15 
medicine and surgery within the limits only of the districts specifically described therein. 16 
A resident's training license shall expire at the time its holder ceases to be a resident in 17 
the training program or obtains any other license to practice medicine issued by the 18 
Board. The holder of the limited license practicing medicine or surgery beyond the 19 
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boundaries of the districts as laid down in said license shall be guilty of a Class 3 1 
misdemeanor, and upon conviction shall only be fined not less than twenty-five dollars 2 
($25.00) nor more than fifty dollars ($50.00) for each and every offense; and the Board 3 
may revoke the limited license, in its discretion, after due notice. 4 

(b) As used in subsection (a) of this section: 5 
(1) "Limited license”includes a resident's training license. 6 
(2) "Resident training license”means a license to practice in a medical 7 

education and training program, approved by the Board, for the purpose 8 
of education or training. 9 

(c) The Board shall issue to an applicant a special license to be entitled a "Limited 10 
Volunteer License,”authorizing the holder of the limited license to practice medicine and 11 
surgery only at clinics which specialize in the treatment of indigent patients. The holder 12 
of a limited license issued pursuant to this subsection may not receive compensation for 13 
services rendered at clinics specializing in the care of indigent patients. The Board shall 14 
issue a limited license under this subsection to an applicant who: 15 

(1) Has a license to practice medicine and surgery in another state; 16 
(2) Produces a letter from the state of licensure indicating the applicant is in 17 

good standing; and 18 
(3) Is authorized to treat personnel enlisted in the United States armed 19 

services or veterans. 20 
The Board shall issue a limited license under this subsection within 30 days after an 21 
applicant provides the Board with information satisfying the requirements of this 22 
subsection. 23 

The holder of a limited license issued pursuant to this subsection who practices 24 
medicine or surgery at places other than clinics which specialize in the treatment of 25 
indigent patients shall be guilty of a Class 3 misdemeanor and, upon conviction, shall 26 
only be fined not less than twenty-five dollars ($25.00) nor more than fifty dollars 27 
($50.00) for each and every offense; and the Board may revoke the limited license, in its 28 
discretion, after due notice.  29 

(d) The Board may issue a "Limited Volunteer License”as authorized in subsection 30 
(c) of this section to an applicant who is a retired physician and has allowed his or her 31 
license to practice medicine and surgery in this State or another state to become inactive.  32 
Physicians holding a "Limited Volunteer License”under this subsection shall comply 33 
with the continuing medical education requirements adopted by the Board." 34 

Section 2.  G.S. 90-15 reads as rewritten: 35 
"§ 90-15.  License fee; salaries, fees, and expenses of Board. 36 

Each applicant for a license by examination shall pay to the North Carolina Medical 37 
Board a fee which shall be prescribed by the Board in an amount not exceeding the sum 38 
of four hundred dollars ($400.00) plus the cost of test materials before being admitted to 39 
the examination. Whenever a license is granted without examination, as authorized in 40 
G.S. 90-13, the applicant shall pay to the Board a fee in an amount to be prescribed by 41 
the Board not in excess of two hundred fifty dollars ($250.00). Whenever a limited 42 
license is granted as provided in G.S. 90-12, the applicant shall pay to the Board a fee not 43 
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to exceed one hundred fifty dollars ($150.00), except where a limited license to practice 1 
in a medical education and training program approved by the Board for the purpose of 2 
education or training is granted, the applicant shall pay a fee of twenty-five dollars 3 
($25.00). ($25.00), and where a limited license to practice medicine and surgery only at 4 
clinics that specialize in the treatment of indigent patients is granted, the applicant shall 5 
not pay a fee. A fee of twenty-five dollars ($25.00) shall be paid for the issuance of a 6 
duplicate license. All fees shall be paid in advance to the North Carolina Medical Board, 7 
to be held in a fund for the use of the Board. The compensation and expenses of the 8 
members and officers of the Board and all expenses proper and necessary in the opinion 9 
of the Board to the discharge of its duties under and to enforce the laws regulating the 10 
practice of medicine or surgery shall be paid out of the fund, upon the warrant of the 11 
Board. The per diem compensation of Board members shall not exceed two hundred 12 
dollars ($200.00) per day per member for time spent in the performance and discharge of 13 
duties as a member. Any unexpended sum or sums of money remaining in the treasury of 14 
the Board at the expiration of the terms of office of the members of the Board shall be 15 
paid over to their successors in office. 16 

For the initial and annual registration of an assistant to a physician, the Board may 17 
require the payment of a fee not to exceed a reasonable amount." 18 

Section 3.  G.S. 90-15.1 reads as rewritten: 19 
"§ 90-15.1.  Registration every year with Board. 20 

Every person licensed to practice medicine by the North Carolina Medical Board shall 21 
register annually with the Board within 30 days of the person's birthday. A person who 22 
registers with the Board shall report to the Board the person's name and office and 23 
residence address and any other information required by the Board, and shall pay a 24 
registration fee fixed by the Board not in excess of one hundred dollars ($100.00). A 25 
physician who is not actively engaged in the practice of medicine in North Carolina and 26 
who does not wish to register the license may direct the Board to place the license on 27 
inactive status. For purposes of annual registration, the Board shall use a simplified 28 
registration form which allows registrants to confirm information on file with the Board. 29 
A physician who fails to register as required by this section shall pay an additional fee of 30 
twenty dollars ($20.00) to the Board. The license of any physician who fails to register 31 
and who remains unregistered for a period of 30 days after certified notice of the failure 32 
is automatically inactive.  A Except as provided in G.S. 90-12(d), a person whose license 33 
is inactive shall not practice medicine in North Carolina nor be required to pay the annual 34 
registration fee. Upon payment of all accumulated fees and penalties, the license of the 35 
physician may be reinstated, subject to the Board requiring the physician to appear before 36 
the Board for an interview and to comply with other licensing requirements. The penalty 37 
may not exceed the maximum fee for a license under G.S. 90-13." 38 

Section 4. G.S. 90-21.14(a1) reads as rewritten: 39 
"(a1) (1) Any volunteer medical or health care provider at a facility of 40 

a local health department or at a nonprofit community health center; 41 
center. 42 
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(2) Any volunteer medical or health care provider rendering services to a 1 
patient referred by a local health department as defined in G.S. 130A-2 
2(5) or nonprofit community health center at the provider's place of 3 
employment; or employment. 4 

(3) Any volunteer medical or health care provider serving as medical 5 
director of an emergency medical services (EMS) agency, agency. 6 

(4) Any retired physician holding a "Limited Volunteer License”under G.S. 7 
90-12(d), 8 

who receives no compensation for medical services or other related services rendered at 9 
the facility, center, or agency or, agency, or clinic, or who neither charges nor receives a 10 
fee for medical services rendered to the patient referred by a local health department or 11 
nonprofit community health center at the provider's place of employment shall not be 12 
liable for damages for injuries or death alleged to have occurred by reason of an act or 13 
omission in the rendering of the services unless it is established that the injuries or death 14 
were caused by gross negligence, wanton conduct, or intentional wrongdoing on the part 15 
of the person rendering the services. The local health department facility, nonprofit 16 
community health center, or agency shall use due care in the selection of volunteer 17 
medical or health care providers, and this subsection shall not excuse the health 18 
department facility, community health center, or agency for the failure of the volunteer 19 
medical or health care provider to use ordinary care in the provision of medical services 20 
to its patients." 21 

Section 5. This act is effective when it becomes law. 22 


